Ristiäiset Kauhajoen seurakunnassa

Lapsen syntymän jälkeen vanhemmat ottavat yhteyttä kirkkoherranvirastoon. Ennen kastetilaisuutta pappi keskustelee vanhempien kanssa kasteeseen liittyvistä käytännön järjestelyistä. Pääsääntöisesti pappi vierailee perheen kotona.

Lapsen synnyttyä vanhemmat saavat kotiinsa rekisteröinti-ilmoituksen, joka on väestörekisterikeskuksen lomake. Siihen vanhemmat merkitsevät lapsen tiedot. Pappi täyttää kastetta ja kummeja koskevat kohdat ja toimittaa Kirkkoherran virastoon.

Opas ristiäisten järjestämisestä löytyy tästä. Kastetoimituksen kulku kastekotiin on täällä.

Varaa kaste

Mikäli lapsesi kastetaan Kauhajoella, soita Kauhajoen seurakunnan kirkkoherranvirastoon ja varaa kastepappi ja tila, mikäli kaste suoritetaan seurakunnan tiloissa. Kirkkoherranviraston  puh. 006 2342 311.

Kastepaikka

Kastepaikka voi olla kirkko, seurakuntakoti tai koti. Kaste voi myös olla osa ehtoollisjumalanpalvelusta, jolloin kasteen merkitys seurakunnan yhteyteen liittämisenä tulee kauniisti esiin.

Ristiäisten tarjoilu

Ristiäisiin voi halutessaan järjestää tarjoilun. Tarjoilusta aiheutuvista kustannuksista sovitaan sen järjestäjän kanssa.

Muita käytäntöjä kastejuhlassa

Kastepäivä on tavallisimmin sunnuntai tai lauantai, mutta kaikki päivät käyvät. Kotiseurakunta lahjoittaa lapselle kastekynttilän ja kastetodistuksen sekä kummeille annettavat kummitodistukset. Mikäli lapsi kastetaan toisella paikkakunnalla tai kastava pappi tulee muualta kuin Kauhajoen seurakunnasta, kynttilä ja todistukset noudetaan kotiseurakunnan kirkkoherranvirastosta.

Katso myös: