Sunnuntaina juhlittiin vapaaehtoisia

19.11.2019 11.34

Jouko Ala-Prinkkilä haastattelee vuoden vapaaehtoista Eila Kujanpäätä Eila Kujanpää sai vuoden vapaaehtoisen tittelin

Vapaaehtoistyö ei saa kuormittaa liikaa, vaan sen on pysyttävä kohtuudessa.

Vapaaehtoistyöntekijät ovat tärkeä voimavara seurakunnalle, ja ainakin kerran vuodessa on pieni kiitollisuuden osoitus paikallaan. Vapaaehtoisten juhla alkoi messulla seurakuntakeskuksella, jonka jälkeen nautittiin hyvästä ruoasta ja ohjelmasta.

Kirkkoherra Jouko Ala-Prinkkilä korosti, että vapaaehtoistyö ei saa kuormittaa liikaa, vaan sen on pysyttävä kohtuudessa; näin työ pysyy mielekkäänä. Hyvä tyyli tehdä vapaaehtoistöitä voisikin olla ”pop up -vapaaehtoisuus”, joka antaisi mahdollisuuden tehdä silloin tällöin vapaaehtoistyötä ilman pitkäaikaista sitoutumista.  Juhlassa haastateltavana ollut vapaaehtoistyöntekijä Esa Kippola oli myös sitä mieltä, että väkisin ei saa vääntää. Täytyy muistaa kirjaimellisesti sana ’vapaaehtoinen’. Tärkeintä vapaaehtoistyössä hänen mielestään on yhteisöllisyyden luominen, avun tarpeessa olevien auttaminen sekä kristillisen sanoman eteenpäin vieminen.

Kauhajoen seurakunnalla on oma kirppis Kauhajoen keskustassa, joka pyörii täysin vapaaehtoisvoimin. Kirppiksen tuotot käytetään diakoniatyön kautta vähävaraisten kauhajokisten tukemiseen. Osa tuotosta menee lähetystyöhön. Kirkon kirppis, jota myös Kirppisputiikiksi kutsutaan, on vapaaehtoisille tärkeä paikka. Eläkkeelle jäämisestään alkaen vapaaehtoistöitä tehneen Terttu Rannilan mukaan kirppiksellä vallitsee hyvä yhteishenki, ja työn kautta on löytynyt paljon ystäviä. Hänen mukaansa parasta vapaaehtoistyössä on se, että voi olla toisille avuksi ja iloksi.

Laulaminen ja soittaminenkin ovat vapaaehtoistyötä. Heikki Lehtola musisoi Savilinnut- ja Kitaramiehet -musiikkiryhmissä ja esiintyy niiden mukana tilaisuuksissa. Hän korostaa, että antaessaan saa, ja onkin ollut tällä ajatuksella mukana seurakunnan toiminnassa jo 35 vuotta. Lehtola kaipailee kotiseuroja, joita aiemmin on järjestetty vapaaehtoisesti paljon enemmän. Kotiseurojen harvenemiselle pohdittiinkin syytä; onko kenties seurojen emännillä liian suuret paineet siivouksista ja tarjoilujen järjestelyistä? Ala-Prinkkilä ehdotti ratkaisuksi, että kotiseuroissa tarjoilut hoidettaisiin yhteistuumin nyyttikesti-periaatteella ja valaistuksena toimisi kynttilänvalo, jolloin pyyhkimättä jääneitä pölyjä ei tarvitsisi murehtia.

Juhlan kohokohtana oli vuoden vapaaehtoisen julkistaminen. Voittajan selvittämiseksi käytettiin äänestyksen ja arvonnan välimuotoa. Kaikki juhlavieraat saivat äänestää lapulle omasta mielestään vuoden parasta vapaaehtoistyöntekijää, jonka jälkeen lappujen seasta onnetar nosti voittajalapun. Vuoden 2019 vapaaehtoiseksi valikoitui Eila Kujanpää, joka epäilemättä on tittelin ansainnutkin. Eila on mukana monenlaisissa vapaaehtoistöissä; mm. soppapäivillä, äitien- ja isänpäivälounailla, apuna Big Night-illoissa ja monessa muussa. Vanhusten auttaminen on myös lähellä Eilan sydäntä.

Esa Kippola on tehnyt vapaaehtoistyötä 90-luvulta alkaen.

Terttu Rannila on löytänyt Kirkon kirppikseltä mukavaa puuhaa ja ystäviä.

Heikki Lehtola tekee julistustyötä soittamalla ja laulamalla Savilinnut -kuorossa ja Kitaramiehet-musiikkiryhmässä.

Seurakunnan pop up -kuorobändissä musisoivat Sirkku Ratus, Terhi Niemelä, Jouni Niemi, Anna-Kaisa Heikkilä ja Helena Ala-Prinkkilä.

Keittiöllä valmistui herkullinen lounas juhlan kunniaksi.

Voittajan on helppo hymyillä. Kirkkoherra Jouko Ala-Prinkkilä onnitteli vuoden 2019 vapaaehtoista Eila Kujanpäätä.