Kummi on tärkeä henkilö

3.2.2020 11.49

Lapselle on suuri rikkaus saada tutustua aikuiseen, joka on erityisesti häntä varten valittu

Reilut kolme vuotta sitten Kauhajoen kirkkoon hankitun kastepuun lehdykät vaihtuvat kerran vuodessa. Tänä vuonna kastetuille ripustetaan kullankeltaiset sydämet. Viimevuotiset vihreät sydämet postitetaan perheille ja samalla heitä kutsutaan Marianpäivän vauvakirkkoon, minne ovat tervetulleita myös vauvan isovanhemmat ja kummit.

Kirkolliskokous päätti syksyllä 2019, että jatkossa kastettavalle riittää yksikin kummi, joka toimii kasteen todistajana, tukee vanhempia lapsen kristillisessä kasvatuksessa ja on lapsen aikuinen ystävä. Kummin valinta on vanhemmille tärkeä tehtävä. Monica Vikström-Jokela vinkkaa kirjassaan Kummilahja pilke silmäkulmassa, että hyvä haltija on saduissa varma valinta, koska heiltä saa lahjaksi viisautta, hyvyyttä, kauneutta ja rikkautta. Oikeassa elämässä näitä ei ihan sormia napsauttamalla jaeta ja kummin rooli muodostuukin jokaisen perheen, kummilapsen ja kummin kautta omanlaisekseen.

Kummius voi merkitä paljon tai se voi jäädä vain nimikkeeksi. Suhde ja yhteys pieneen lapseen ei synny kaikille luontevasti. Lapselle on kuitenkin suuri rikkaus saada tutustua aikuiseen, joka on erityisesti häntä varten valittu. Tätä suhdetta ei kannata korvata lahjoilla tai erityistempuilla, riittää kun on oma itsensä ja kummilapsestaan kiinnostunut.

Syntymäpäivät ja joulu ovat juhlia, jolloin on luontevaa olla yhteydessä kummilapseen ja vaihtaa kuulumisia. Kastepäivä voisi olla kummin ja kummilapsen erityinen juhlapäivä, joka vahvistaa kummisuhdetta ja antaa mahdollisuuden jakaa kiinnostuksen kohteita ja pohtia yhdessä lapsen kanssa pieniä ja suuria asioita.

Kastetilaisuudessa kummeja kehotetaan tukemaan vanhempia lapsen kristillisessä kasvatuksessa. Arkikielellä se tarkoittaa toisia kunnioittavaa, hyvää käytöstä, kiitos ja anteeksi sanojen käyttöä. Kummin ei tarvitse tietää ja tuntea uskonnollisia asioita, mutta hänen kanssaan voi tutustua kirkon traditioihin ja kertomuksiin. Näitä voi lähestyä yhteisen tekemisen kautta, jotain mieluista puuhaa löytynee kaikille. Vaikkapa joulukorttitalkoot, laskiaispullat, virpomavitsat, pääsiäismunien maalaus tai rairuohon kylväminen. Laulaminen tai musiikin kuuntelu, samoin tutut Raamatun kertomukset luovat muistoja, joista voi olla iloa vanhuuden päiviin saakka molemmille.

Kummilapsen kanssa rukoilemista ei kannata vierastaa, sillä lapset ovat avoimia hengellisille asioille. Kummin kanssa opeteltu rukous tai yleensäkin tapa rukoilla voi myöhemmissä elämäntilanteissa toimia suurena apuna. Kummi voi omalla tavallaan ja tietämättäänkin olla hyvä haltija, jonka jakamat aineettomat lahjat toimivat läpi elämän.

Eija Cederlöf, varhaiskasvatuksen ohjaaja